Pojďme měnit svět k lepšímu

Vize 2020 – Program „Pro změny ve společnosti“

30.07.2009 13:42

 

 

Vystoupení na Pravidelném valném shromáždění Inclusion Europe

Ivo Vykydal, zvolený prezident 2010 – 2014, Inclusion Europe

Tampere, Finsko, 26.6.2009

 

Dámy a pánové, milí přátelé,

Rok 2010 bude pro mě opravdovou výzvou. Jako zvolený prezident pro období 2010 – 2014 chci být připraven, abych mohl pokračovat ve skvělé práci současné prezidentky Ingrid Körner. Nyní mám jedinečnou příležitost, abych se s Vámi podělil o své ideje a vize a abych od Vás získal zpětnou vazbu. Projednal jsem tyto vize ve výboru Inclusion Europe, stejně jako s některými našimi členy a s lidmi zapojenými v tomto mezinárodním hnutí. Rok 2010 je začátkem nového desetiletí. V červnu 2010 převezmu odpovědnost a chci, abych mohl předstoupit před Vás a říci Vám : “Vaší volbou jste rozhodli, že mám být na tomto místě. Proto jsem tady a teď a jsem připraven.”

Poprosil jsem Paula Alforda, aby mi pomohl strukturovat prezentaci Vize 2020. Paul mi bude pokládat otázky, které mi pomohou držet směr mých myšlenek. Prosím, Paule.

 Kdo jsme? Doufám, že tato otázka je velmi jednoduchá, ale je dobré, abychom to měli stále na paměti.

 Inclusion Europe je evropské sdružení lidí s mentálním postižením a jejich rodin.

Jaká je nyní situace v Evropě?

 Nejvíce používané slovo je krize. Finanční a ekonomická krize, ztráta zaměstnání, nižší příjmy, … Otázky postižení nejsou na vrcholu veřejného zájmu.

Víte, jaké je obecně veřejné mínění o životě lidí s mentálním postižením v Evropě?

Nyní nebudu mluvit z pohledu Inclusion Europe, ale ptáte se na veřejné mínění obecně? Obecně se veřejnost domnívá, že ústavy poskytují lidem s mentálním postižením nejlepší ochranu před společností zaměřenou jen na výkon. Podle veřejného mínění speciální školy poskytují nejlepší vzdělání žákům s postižením. Veřejnosti se jeví opatrovnictví jako nejlepší ochrana před chybným rozhodnutím v právních i osobních záležitostech lidí s mentálním postižením. Z důvodu nedostatku informovanosti mají také rodiče někdy stejný názor. Výsledkem toho pak je, že není žádný silný veřejný požadavek na změnu. Proces lepší informovanosti veřejnosti o potřebách lidí s mentálním postižením je velmi náročný. Ekonomická krize tlačí otázky práv lidí s postižením mimo veřejný zájem.

Co za této situace nabízí Inclusion Europe?

Hodnoty do akce! To je motto, které vysvětlím. Dám vám jeden příklad. Chtěl bych vás požádat, abyste si mě představili jako něco úplně černé v úplně černém prostoru nebo místnosti. Jsem tam neviditelný a nepoznáte, jestli tam jsem nebo nejsem. Jestliže bude v této místnosti malý žlutý předmět jako třeba slunce, jsem ve vztahu k tomuto předmětu. Mohu říci, že jsem pod sluncem a že nejsem tak horký jako slunce. Díky slunci mohu lépe porozumět sobě. Slunce jsem použil jen jako příklad. Místo slunce si můžete představit cokoliv, třeba člověka s postižením. Skrze vztahy existujeme a vytváříme společnost. Společnost potřebuje každého člověka, protože prostřednictvím vzájemných vztahů mohou lidé poznat jací vlastně jsou a co to znamená být členem společnosti.

Není možné měřit mezilidské vztahy, evropské společnosti ale pro srovnávání užívají společné sdílené hodnoty, které jsou hluboce zakořeněné v naší tradici, jako jsou rovnost, svoboda, důstojnost a respekt. Inkluze - sociální začlenění jako jedna ze stránek lidských práv a rovných příležitostí je na těchto hodnotách založena. Nyní máme silný nástroj – Úmluvu OSN o právech lidí s postižením. Úmluva tvoří základ pro naši činnost a vyrůstá z těchto hodnot.

 

Souhlasím s vámi, Ivo. Co bych ale měl udělat, abychom dostali tyto hodnoty do akce, jak jste říkal v první větě? To je nyní klíčová otázka. Jaké je role Inclusion Europe v budoucnosti?

Navrhuji zahájit širší diskuzi, kterou uzavřeme příští rok v Berlíně. Můj návrh pro budoucnost shrnutý ve dvou slovech je Komunitní rozvoj, jako pracovní název nikoliv jako marketinkové heslo.

Můžete vysvětlit, co si máme představit pod slovy Komunitní rozvoj?

Sdružení Inclusion Europe bylo založeno v roce 1989. Zde v Tampere oslavujeme dvacáté výročí. Naše sdružení je nyní už dospělé. Dospělost u lidí se popisuje jako období seberealizace a změn společenského prostředí podle svých vlastních představ a idejí. Z politického pohledu a z ohledem na současnou situaci není realistické a nebylo by ani úspěšné, kdybychom předkládali návrhy, ze kterých by měla prospěch jen malá skupina občanů. Mým zájmem je prezentovat naše návrhy z pohledu prospěchu celé společnosti. Žádnou protekci a zvýhodňování, ale stejné příležitosti pro všechny. Žádné vyloučení, ale sociální začlenění od počátku! Pro různorodost, pro pestrobarevnou společnost! Inkluze – sociální začlenění není pouze náš úkol; neznamená to měnit lidi s postižením a jejich rodiny. Inkluze – sociální začlenění předpokládá změnu způsobu myšlení společnosti a vyžaduje jiný úhel pohledu na způsob organizace místních společenství. Proto, mluvím-li o Komunitním rozvoji, mám na mysli změnu společenského prostředí v místních společenstvích, v obcích a ve městech.

To může být velká výzva pro Inclusion Europe na příští desetiletí. Potřebujeme ale skutečné kroky – strategický program. Připravil jste takový program?

Program Vize 2020 „Pro změny ve společnosti“ nemůže přinést jeden člověk, musí to být výsledek týmové práce. Jsem připraven vytvořit tým pro inkluzi, ve kterém se potkají nejaktivnější a nejuznávanější osobnosti. Program bude zacílen na potřeby rodin, jako první stupínek k sociálnímu začlenění. Myšlenky tohoto programu budou součástí příspěvku Inclusion Europe k novému programu Evropské komise „Disability Pact 2011 – 2021“. Tento náš příspěvek by měl být zpracován do 1.září tohoto roku. Program Vize 2020 bude přijat na Výročním zasedání Inclusion Europe v roce 2010 v Berlíně. Předtím musí být projednán v konsultacích s našimi členy a ve výboru Inclusion Europe.

Můžete nám Ivo závěrem říci, co je cílem Programu Vize 2020 „Pro změny ve společnosti“?

Cílem je vytvořit takové schopnosti, které místní společenství, obce a města v Evropě nutně potřebují, aby úspěšně začlenily všechny lidi způsobem, který podporuje jejich roli úctyhodných občanů ve společnosti.

 

Děkuji Vám Paule za otázky. Děkuji za vaši pozornost. Těším se na diskuze a jsem opravdu moc šťastný, že jsem s vámi.

 

Vision 2020 - Programme for Changes in Society

Ivo Vykydal, President-elect, Inclusion Europe

Tampere, Finland, 26 June 2009

 

Ladies and Gentlemen, dear friends,

The year 2010 will be really challenging for me. As president-elect I want to be ready to continue the great work of Ingrid. Now I have got a unique opportunity to share my ideas and visions with you and to get feedback from you.

I would like to show you some pictures of my family. There is my son in the middle and there also is the Sun. It is funny that there is nearly the same pronunciation in English – my son and the Sun. I believe that my son is the Sun for my family.

I have discussed the visions in the board as well as with some of our members and with people involved in the Inclusion movement. The year 2010 is the beginning of a new decade and for me, in June 2010, I will have new responsibilities and I will have to stand up in front of you and tell you: “You decided that I have to be here and I am ready right now”.

I asked Paul to assist me with structure of the presentation Vision 2020 and Paul will ask me questions, which will help me to bring my ideas forward. Please, Paul. 

Who are we? I hope that the answer is very easy but it is good to keep it in our minds.

Inclusion Europe is the European association of persons with intellectual disabilities and their families.

How is the situation in Europe now?

The most frequent word is crisis. Financial and economic crisis, losing jobs, lower incomes, … Disability issues are not on the top of public interest.

Do you know what the general public’s opinion of the life of persons with intellectual disabilities in Europe is?

Now I am not speaking from Inclusion Europe perspective but you asked me what the general publics’ opinion is. The general public feels that institutions provide the best protection of persons with intellectual disabilities from productive focused society. Also public opinion is that special schools provide the best education for pupils with disabilities. Due to lack of awareness sometimes parent’s also have this opinion. As a result of these there is no strong public demand for change.

The process of public opinion having a better understanding of the needs of people with intellectual disabilities is very challenging. The economic crisis has pushed the agenda of rights of people with disabilities out of public interest.

What can Inclusion Europe offer in this situation?

Values into action! This is a slogan which I will explain. I can give you an example. I would like to ask you to imagine me totally black in a totally black space or room. I am invisible there and you are not able to recognize if I am there or I am not there. If there is a yellow small object in the room, like the Sun, I am in relation with this object. I can better understand myself thanks to the Sun. I can tell that I am under the Sun and I am not as warm as the Sun. Through relations we are existing and creating society. Societies need persons because through relations among them people can recognize who they are and what it means to be member of society. It is not possible to measure relations among people but as a benchmark, European societies used common values which are deeply rooted in our traditions, like equality, freedom, dignity, respect. Inclusion as an aspect of human rights and equal opportunities is based on it. Now we have a strong tool – The UN Convention on Human Rights of Persons with Disabilities. It is a basis for our activities and it grew up from these values.

I agree with you Ivo, but what should I do to get these values into action? This is the key question now. What is the role of Inclusion Europe in the future?

My suggestion is to start a broader discussion which we will summarize next year in Berlin. My proposal for the future, in two words, is Community Development as a working title not as marketing magic words.

Can you explain what Community Development means?

Inclusion Europe was founded in 1989. We are celebrating our twentieth anniversary here in Tampere. It is adulthood of our association now. Self-fulfilment and the change of social environment up to own ideas describe adulthood of the people. From a political perspective and from today’s situation it is not realistic and it would not be successful to make suggestions which would benefit only to a small group of citizens. My interest is to present our suggestions from the point of view of whole community. No protectionism nor favouritism but equal opportunities for all. No exclusion but inclusion from the beginning, for diversity and a colourful society. Inclusion is not only a task for us; it is not about changing people with disabilities or their families. Inclusion is about changing the way of thinking of society and it requires different points of view on how to organize communities. The change of the social environment in communities - that is what I mean by the key words Community Development.

It can be a great challenge for Inclusion Europe for next 10 years. But we need real steps – a strategic programme. Did you prepare such a programme?

Vision 2020 Programme for changes in society -   cannot be done by one person; it must be the result of the work of a team. I am prepared to create a team for Inclusion with the most active and respectful leaders. This programme will be focused on family needs as the first step for inclusion. The ideas of this programme will include Inclusion Europe’s contribution for a new Disability Pact 2011 – 2021 of the European Commission. This should be done until the first of September this year. The Vision 2020 Programme will be adopted at the General Assembly 2010 in Berlin. Before it must be discussed in consultation with our members and in the Board.

To summarize can you tell us Ivo what the goal of Vision 2020 Programme for changes in society is?

To build the capacity that communities in Europe require to successfully include all people in ways that promote their roles as full citizens in society.

Thank you, Paul for your questions. Thank you for your attention. I look forward to discussions and I am really very happy to be with you.

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.