Pojďme měnit svět k lepšímu

Proč vystupuji z KDU-ČSL_tisková zpráva

31.07.2009 15:44

 

 

Proč vystupuji z KDU-ČSL

Od srpna 2009 Ivo Vykydal již nebude členem lidové strany.  Oznámil to včera večer  písemně svým spolustraníkům a vedení místní a okresní organizace KDU-ČSL Šumperk.

Nejvýznamnější motivací pro členství v KDU-ČSL pro mě vždy byla možnost měnit přístup společnosti k lidem s postižením, jejich rodinám a neziskovým organizacím a realizovat vizi Společnosti pro všechny. Nespolupráce a bezobsažné vnitřní soupeření okresních organizací KDU-ČSL v rámci olomoucké krajské organizace KDU-ČSL, kterému jsem se bránil a které jsem vždy odmítal, je slepou cestou, která žádnou bariéru neodstraní.“ píše v dopise Ivo Vykydal.

Vykydal neshledává šanci prosazovat vizi a cíle svého veřejného působení pomocí politiky lidové strany v Olomouckém kraji: „Mým cílem je rozvoj schopností, které místní společenství, obce a města nutně potřebují, aby úspěšně začlenily všechny lidi způsobem, který podporuje jejich roli úctyhodných občanů ve společnosti.“

V dopise také děkuji lidem, s kterými pozitivně a konstruktivně spolupracoval.

 

Ivo Vykydal byl za KDU-ČSL v letech 1998-2002 místostarostou města Šumperk, v období 2002-2006 poslancem PS PČR a od roku 2006 náměstkem ministra dopravy ČR. Dlouhodobě se věnuje problematice lidí s mentálním postižením, je předseda Sdružení      pro podporu lidí s mentálním postižením (SPMP ČR)  a od roku 2010 bude prezidentem celoevropského sdružení Inclusion Europe, jehož je SPMP ČR členem.

ww.spmpcr.cz

www.inclusion-europe.org/main.php?lang=CZ&level=&news=ok

https://www.mdcr.cz/cs/Ministerstvo_dopravy/Management/vykydal.htm

 

kontakt: Ivo Vykydal, tel: +420 736 111 234, email: ivovykydal@seznam.cz

 

Příloha č1.

 K 31.7.2009 jsem se rozhodl vystoupit z KDU-ČSL podle §4, odst. (1), písm.b Stanov KDU-ČSL.

 Zdůvodnění :

Nejvýznamnější motivací pro členství v KDU-ČSL pro mě vždy byla možnost měnit přístup společnosti k lidem s postižením, jejich rodinám a neziskovým organizacím a realizovat vizi „Společnosti pro všechny“. O tom, že téma přístupu společnosti k lidem s postižením a jejich rodinám je stále významné, svědčí tyto skutečnosti :

polečnost, která vyčleňuje děti a dospělé osoby z důvodu zdravotního postižení                  a s odvoláním na individuální speciální potřeby z běžného prostředí, ze škol, ze zaměstnání, zájmových a volnočasových aktivit do speciálních institucí a ústavů se sama ochuzuje. Z pohledu mezinárodně uznávaných právních předpisů v oblasti lidských práv je velmi hluboký rozpor mezi právem na straně jedné a každodenní praxí života lidí na straně druhé.

  • Každý desátý člověk v České republice žije se zdravotním postižením.
  • Organizace lidské společnosti v minulosti postavila do cesty sama sobě i lidem s postižením bariéry, které je možné odstranit a které je třeba odstranit. Nyní je ten správný čas.

Minulý měsíc jsem na výročním valném shromáždění evropské asociace lidí s mentálním postižením a jejich rodin – Inclusion Europe v Tampere jako prezident zvolený na období 2010-2014 představil „Vizi 2020 – Pro změny ve společnosti“. Cílem je rozvoj schopností, které místní společenství, obce a města v Evropě nutně potřebují, aby úspěšně začlenily všechny lidi způsobem, který podporuje jejich roli úctyhodných občanů ve společnosti. Nyní jsem vytvořil mezinárodní tým expertů, kteří zpracují program k dosažení Vize 2020.

Nespolupráce a bezobsažné vnitřní soupeření okresních organizací KDU-ČSL v rámci olomoucké krajské organizace KDU-ČSL, kterému jsem se bránil a které jsem vždy odmítal, je slepou cestou, která žádnou bariéru neodstraní. Současné vedení krajské organizace, které je výsledkem uvedených politických praktik, představuje nulovou šanci k naději do budoucna.

Děkuji těm lidem, kterým šlo v KDU-ČSL o principy a se kterými bylo pro mě radostí spolupracovat.

V Šumperku dne 30.7.2009                                                  Ivo Vykydal

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.