Pojďme měnit svět k lepšímu

Dynamika vývoje občanského sdružení Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice

11.11.2009 07:06

 

Dynamika vývoje občanského sdružení Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice.

Ing. Ivo Vykydal, předseda

 

Vystoupení na konferenci ke 40.výročí Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. „OD POMOCI K PODPOŘE – OD PÉČE K SAMOSTATNOSTI“

Olomouc, 9.10.2009

 

Dámy a pánové,

dnes slavíme 40. výročí občanského sdružení Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice. Dovolte mi proto, abych vám představil dynamiku vývoje, proměny přístupu a vize do budoucna.

Obrazně je možné přirovnat vývoj aktivit sdružení k vývoji člověka a rozdělit je do 3 proudů. V první etapě dítě po narození potřebuje láskyplnou rodičovskou péči. Ve druhé etapě během dětství je důležitá výchova a vzdělávání, trénink a podpora ostatních lidí, učitelů, spolužáků, kamarádů a přátel. A za třetí – v dospělosti si člověk vytváří vlastní domov, realizuje své sny a nápady a tím mění prostředí, ve kterém žije.

Podobně také prvním cílem sdružení jako rodičovské organizace bylo pomáhat svým dětem s postižením a zajistit péči o ně. Členové sdružení vymýšleli nové postupy, metody práce a aktivity pro děti a lidi s postižením. Tato činnost je základem i dnes a zůstane do budoucna.

Později ve 2. etapě se činnost rozšířila. Začali jsme více přemýšlet o podpoře lidí s mentálním postižením k nezávislému způsobu života. Projevilo se to tím, že se u nás objevily první skupiny sebeobhájců – lidí s mentálním postižením, kteří mluví sami za sebe, o svém životě, co chtějí a co si přejí. Rodiče a lidé s postižením se naučili více o svých právech, povinnostech a odpovědnosti.

Tím se vytvořili podmínky k nástupu do 3. etapy, kterou přirovnávám k dospělosti. Nyní k péči a podpoře přistupuje něco nového – SPMP nabízí řešení ke změně prostředí ve společnosti. Přijali jsme vizi „Společnost pro všechny“ a právě nyní, mám chuť použít spojení „teď a tady“ začínáme společnost pro všechny naplňovat. Společnost pro všechny nepřináší řešení pouze pro lidi s postižením, ale navrhujeme změnu organizace života ve městech a obcích i v celé společnosti, která přináší výhody pro každého člověka bez výjimky. Co to znamená konkrétně? V oblasti vzdělávání podporujeme změny, které umožní v běžné třídě ve školce a ve škole vychovávat a vzdělávat všechny žáky společně místo umisťování dětí s postižením do speciálních tříd a škol. V oblasti bydlení podporujeme vznik a rozvoj komunitních podpůrných služeb v přirozeném prostředí místo institucionální ústavní péče. V oblasti práva a spravedlnosti navrhujeme podporované rozhodování místo zbavování nebo omezování způsobilosti k právním úkonům. Tyto návrhy povedou k prosperitě celé společnosti. Žádnou protekci a zvýhodňování, ale stejné příležitosti pro všechny. Žádné vyloučení, ale sociální začlenění od počátku! Pro různorodost, pro pestrou společnost! Sociální začlenění neznamená měnit lidi s postižením a jejich rodiny. Základním předpokladem je změna způsobu myšlení, která vyžaduje jiný úhel pohledu na organizaci místních společenství ve městech a v obcích. Společnost, která vyčleňuje děti a dospělé osoby z důvodu zdravotního postižení a s odvoláním na individuální speciální potřeby z běžného prostředí, ze škol, ze zaměstnání, zájmových a volnočasových aktivit do speciálních institucí a ústavů se sama ochuzuje. Žít ve městě nebo na vesnici, kde jsou všichni obyvatelé vítáni pro svou jedinečnost a bez předsudků o jejich nedokonalosti přináší spokojenost a radost všem.

Dámy a pánové, milý přátelé, dovolte mi zakončit citátem, který by mohl pronést můj dvacetiletý syn, kterému vděčím za mnohé :

„Kdybyste mě mohli poznat pro to co mám, spíše než pro to co mi chybí, viděli byste daleko víc. Toho co mám je totiž daleko víc.“

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.